Tiden kommer!

Se det, da var det kommet litt mer tid! Her i Tanzania sier de ikke at "tiden går" de sier "tiden kommer, den går ikke". Med andre ord stresser de ikke ettersom det kommer alltids mer tid. 
Forrige uke hadde vi school education hvor vi var hjemme hos et par familier for å se hvordan det gikk med noen av de sponsede barna, samt pratet med et par foreldre om hvordan de kunne hjelpe til med tilrettelegging av skolearbeidet for barnet sitt. Vi hadde også noe som het "girls project", da skulle vi holde et lite foredrag om et emne for en gruppe på bare jenter. Team Twiga valgte kjønnssykdommer. Vi snakket om kjønnssykdommer, hvordan man kan få det og behandle det for ca. 120 jenter i 15-17 årsalderen. Det var veldig artig å stå foran en stor forsamling å leke "Helsesøstre" sammen veilederne som oversatte fra engelsk til swahili.  Selv om vi begynner å bli ganske vant med å snakke og skrive engelsk, så hender det at vi plutselig får helt hjernteppe og trenger litt hjelp til oversettelser fra det o`store internett. Det er mange elever som rammes av sopp ulike steder på kroppen, så vi bestemte oss for å inkludere en liten del om dette i leksjonen vår. Sopp på huden etc. er på engelsk fungus. Ordet fungus  lå langt bak i hjernebarken når vi trengte det, så vi tyde til hjelp fra google transelate. Vi lærte dog at google IKKE er til å stole på! Med mindre du vil ha "mushrooms " da... 

Denne uken har vi mental helse, da reiser vi hjem til pasientene for å se hvordan det går med dem, og gir dem mer medisiner hvis de trenger det. Det er veldig interressant å se hvordan de utøver psykiatrisk arbeid her nede i forhold til hjemme i Norge. Psykisk sykdom er veldig stigmatisert her i Tanzania så selv om behandlingen ikke kan sammenlignes med Norge så er arbeidet til TICC veldig viktig og bra. Mange av pasientene vi har besøkt har arr og synlige merker etter å ha vært lenket og bundet fast. Vi har flere ganger fått høre " denne pasienten løp rundt, skremte folk og var så aggressiv at familien måtte stenge dem inne på et rom eller binde dem fast. Etter at vi begynte å gi pasienten medisiner og familiene veiledning, så har pasient fått enorm fremgang og kan bo harmonisk med familien." Vi er også veldig takknemlige og overrasket over hvor åpne familiene er for å slippe en gjeng med wasungu`er (europeere)  inn i hjemmene sine. Vi har så langt blitt ønsket hjertelig velkommen og vist vei inn i hjemmene deres. 

Forrige helg ble tilbrakt under en palme med en krimbok. Vi er en gjeng med lesehester på tur, så det er mange bøker i omløp. På søndagen rakk jeg, Sine, Silje og Amanda også en liten ekspedisjon med kano oppover elva. Tiltross for litt krokodille/slange/flodhest- redsel så var det fantastisk å padle oppover elva. Vi stiftet også beskjentskap med en fisk som plutselig hoppet opp i kanoen til Amanda og Silje. 

Det er masse gekkoer her nede, her reprsentert med en bitteliten :DDCIM\100GOPRO

 

Kwaheri!! 
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits